Hoe ga je de nokverhoging financieren? Geld lenen voor een nokverhoging kan duur zijn, maar gelukkig zijn er meer manieren om jouw nieuwe nokverhoging te betalen. We hebben 5 financierings tips voor je op een rij gezet.
5 financierings tips voor nokverhoging
- Vergelijken = besparen
- Sparen voor je nokverhoging
- Hypotheek afsluiten of verhogen
- nokverhoging op afbetaling
- Geld lenen voor nokverhoging

Tip 1: Vergelijken = besparen
De nokverhoging prijzen kunnen flink uiteen lopen, afhankelijk van het materiaal, de afmetingen en extra opties die je laat toevoegen. Maar wist je dat de prijzen van een nokverhoging ook per bedrijf kunnen verschillen? Om deze reden raden we je altijd aan om eerst een dakkapel offerte aan te vragen en verschillende bedrijven te vergelijken. Zo heb je de eerste besparing op je dakkapel al binnen.
Tip 2: Sparen voor je dakkapel
De beste manier om je dakkapel te financieren is door spaargeld te gebruiken. Je investeert dan namelijk in je woning zonder extra kosten te maken. Bij andere mogelijkheden moet vaak rente betaald worden, waardoor een nokverhoging financieren je uiteindelijk meer geld kost.
Tip 3: Hypotheek afsluiten of verhogen
Heb je niet zelf het geld voor een nokverhoging? Dan kan je altijd een (verbouwings)hypotheek afsluiten of je eigen hypotheek verhogen voor een nokverhoging . Het voordeel is hier dat een nokverhoging de woningwaarde verhoogt. De rente van de hypotheek is hierdoor aftrekbaar.
Let op: vanaf 1 januari 2018 kan je nog maximaal 100% lenen voor een woning. Je kan alleen een nokverhoging meefinancieren als de hypotheek niet boven de waarde van de woning komt.
Tip 4: In termijnen achteraf betalen
Heb je meer interesse in een dakkapel/nokverhoging op afbetaling? Of je achteraf kunt betalen verschilt per bouwbedrijf. Ga met het betreffende bedrijf in gesprek voor meer advies omtrent de betaling, zij kunnen je vertellen of een dakkapel/nokverhoging op afbetaling mogelijk is. Bij dit concept wordt er in feite een dakkapel/nokverhoging leaseplan opgesteld: je kunt je dakkapel/nokverhoging leasen en per maand een vast tarief betalen.
Veel bouwbedrijven werken voor dit leaseplan samen met een lokaal assurantiekantoor die de financieringen voor ze regelt. Andere bedrijven regelen zelf de optie tot een dakkapel/nokverhoging betalen in termijnen. Dit betekent dat je de dakkapel/nokverhoging kosten kan spreiden per maand. Je betaalt dan wel rente over het totaalbedrag, maar deze tarieven zijn doorgaans laag. Een aantal van onze aangesloten bedrijven bieden deze optie van een dakkapel of nokverhoging leasen, je kunt dit bij de dakkapel offerte aanvraag aangeven.
Tip 5: Geld lenen voor je nokverhoging
Geld lenen voor je nokverhoging is ook altijd een optie. Je hebt hierbij de keuze uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. De rente op deze leningen is doorgaans hoger dan bij een hypotheek, maar je hebt hier verder geen kosten zoals een dure afsluitprovisie of notariskosten.
Persoonlijke lening
- Rente is wel fiscaal aftrekbaar
- Tussentijds geld opnemen niet mogelijk
- Looptijd staat vast
- Rentepercentage staat vast
Doorlopend krediet
- Rente is niet fiscaal aftrekbaar
- Tussentijds geld opnemen is mogelijk
- Looptijd is variabel
- Rentepercentage is variabel
Beste optie voor dakkapel: persoonlijke lening
De persoonlijke lening is het meest geschikt bij een nieuwe nokverhoging. Je weet wat je moet betalen en komt niet voor verrassingen te staan, omdat de looptijd en rentepercentage vast staan. De rente is fiscaal aftrekbaar, wat veel goedkoper is.
Een doorlopend krediet is vooral geschikt als de nokverhoging onderdeel is van meer uitgaven, zoals een complete verbouwing. In alle andere gevallen is een persoonlijke lening de beste optie bij het financieren van een dakkapel.
Wanneer is rente fiscaal aftrekbaar?
De rente is enkel fiscaal aftrekbaar als de lening wordt afgesloten voor een verbouwing én deze vervolgens binnen 30 jaar en volgens een vast aflosschema wordt afgelost. Het maakt dus niet uit of je het geld voor de dakkapel leent met een hypotheek of een persoonlijke lening.
Zo wordt het renteverschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening nog kleiner, want de fiscus betaalt in beide gevallen een deel terug. Bij een doorlopend krediet is de rente niet fiscaal aftrekbaar, omdat er steeds opnieuw geld geleend kan worden zonder eindtijd of vaste aflossing.